20 октомври е Световният ден за борба с остеопорозата

Понеделник, 20 Октомври 2008 19:27
Днес е Световният ден за борба с остеопоразата. Преди 150 години, за първи път медиците отбелязват, че фрактурите на бедрената шийка най-вероятно се дължат на възрастово намаление на костната маса или качеството на костта.
Понятието “остеопороза” е въведено в медицината през 19 век във Франция и Германия, като хистологично описание на старческа кост. Впоследствие терминът започва да се използва за разграничаване на това състояние от рахита. Днес така се обозначава намаленото количество костна маса при нормална костна минерализация, според дефиницията на Световната Здравна Организация. Остеопороза могат да развият хора от всички възрастови групи, но тя се среща три пъти по-често при жените.. Костната загуба при мъжете насъпва по-късно и е значително по-ниска от тази при жените. При по-голяма част от засегнатите костната загуба настъпва постепенно и в началото протича безсимптомно, поради което болестта е наречена “тихия крадец”. В по-напреднал стадий, тя е придружена от остри или хронични болки и гръбначни деформации. Водещите и най-често първите клинични прояви на остеопорозата са фрактурите. Световната здравна организация обяви, че 50% от жените и 25% от мъжете над 60-годишна възраст претърпяват поне едно счупване на кост през остатъка от своя живот. Най-честите последствия от остеопозарата са болки в гърба и в кръста с хроничен характер, деформация на скелета, намаляване на ръста. Диагнозата може да бъде поставена и в много ранен стадий, чрез кръвен анализ на калий-регулиращите хормони. Най-подходящият момент за профилактика е юношеството, когато се натрупва костната маса, и когато ежедневно трябва да се употребяват мляко, риба, пресни плодове и зеленчуци, ядки, соя, зърнени храни. Те спомагат за изграждането и поддържането на нормална костна тъкан.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.