Руснаци - на гости в Белодробната болница

Понеделник, 20 Октомври 2008 17:06
Делегация от руския град Електростал, гостуваща в Перник по случай тържествата за Деня на града, посети специализираната болница за активно лечение на белодробни заболявания. Заедно с домакините гостите обсъдиха проблемите на здравеопазването и приоритетите в тази сфера. Руската делегация бе водена от Сергей Николаевич Зайков, заместник-управител по културата, работата с младежта и обществените организации на окръг Електростал. Сред гостите в белодробната болница бяха още Марина Александрова Кадетина - началник-направление „Здравеопазване“ и Михаил Александрович Курошкин, началник-отдел по промишлеността и международните връзки в администрацията на окръга. Делегацията бе приета от управителя на лечебното заведение д-р Александър Алексиев и от неговият екип. Руснаците разгледаха обновената и ремонтирана сграда на лечебницата, а на работна закуска със своите домакини обсъдиха положителните и отрицателните страни на здравните системи в двете държави. Д.р Алексиев ги запозна с българската здравноосигурителна система. Руските гости споделиха, че при тях здравеопазването е един от трите национални приоритета. Държавата там отпуска средства за болничните заведения за транспорт, оборудване, както и за здравните осигуровки на безработните. Гостите останаха очаровани от месторазположението на белодробната болница - сред гората и извън града. Те споделиха, че по-добро място за лечение на пациенти с белодробни заболявания няма как да се избере.
Монтираната централна система за подаване на кислород в здравното заведение е опит, който смятаме да въведем и в нашите болници в Електростал, споделиха гостите. На изпроводяк руснаците получиха икони на Свети Иван Рилски, както и дискове с филми за произхода на българите. Преди да отпътуват, гостите запалиха свещички за здраве в храма „Свети Панталеймон“, намиращ се в непосредствена близост до болницата.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.