100 години БЧК в Перник

Четвъртък, 16 Октомври 2008 19:11
130-годишнината на Българския червен кръст отпразнуваха в Перник членовете на най-голямата неправителствена организация в страната. Цялата 2008-ма година е посветена на юбилея, а месец октомври е отреден за тържествата. Днешната дата е избрана от местното ръководството, защото е в навечерието на Деня на града. Юбилеят бе отпразнуван в Дневния център за възрастни хора. Там се събра активът на Българския червен кръст. Присъставаха още кметовете на Калища и Ковачевци и бившият председател на Общинския съвет Юри Драганов. Областният председател на БЧК Темелко Методиев припомни, че благодарение на общинското ръководство през 2005 година на организацията е предоставена сграда, където да могат да се събират самотни възрастни хора. Методиев разказа и за историята на Червения кръст. Началото на хуманитарното движение е поставено през 1859 година. Тогава в околностите на италианския град Солферино се срещат войските на Австрия и съюзническите армии на Франция и Италия. Започва кървава битка, която продължила 15 часа, а 40 хиляди души са ранени. Млад търговец, на име Анри Дюнан, като вижда агонията на войниците, решава да им помогне. Събира доброволци от близкия град и така спасява голяма част от ранените. Години след това Дюнан предложил да бъде подписана международна конвенция, която да гарантира защита на жертвите от войната и да бъдат създадени дружества за помощ във всички страни, основани на принципа на безпристрастност. В тях да участват доброволци, обучени да се грижат за ранени. Така на 17 февруари 1863 година е създаден международен комитет за помощ на пострадалите от войната. В наше време все повече се наблюдава желанието на подрастващите да членуват в организацията на Червения кръст, защото дейността му е многопосочна, а целта е благородна - да се помага на нуждаещите се. В Перник и региона редовните членове на БЧК са над 100, а доброволците - двойно повече.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.