ДЖИПИТАТА ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ ГОТВЕНИ ПРОМЕНИ

Вторник, 14 Юни 2011 13:30

Болница
Сдружението на общопрактикуващите лекари изрязява несъгласие с готвените от здравното министерство промени в Наредба № 40, регламентираща денонощното медицинско обслужване на пациентите. Председателят на местната структура д-р Борис Косаров съобщи, че по този повод съсловната организация е изпратила писмо до министър Стефан Константинов.

В Перник 24-часовото медицинско обслужване на здравноосигурените пациенти беше решен чрез сключване на договори между джипитата и Медицински център 2, където функционира денонощен кабинет. Съгласно действащата нормативна уредба, такива кабинети могат да работят в населени места с над 20 000 жители. Към настоящия момент здравното министерство подготвя промени в Наредба №40. С тях ще се въведе ограничението денонощните кабинети да се посещават само от пациенти, които живеят в радиус до 20 км от местоположението им с мотив, че хората от по-отдалечените райони практически нямат достъп до тези кабинети. За Перник това означава, че кабинетът може да обслужва само хората от Батановци и Радомир, каза д-р Косаров. Жителите на останалите общини – Трън, Ковачевци, Земен и Брезник остават без неотложна медицинска помощ. В тях общопрактикуващите лекари имат две възможности. Едната е да открият на място денонощен кабинет, което на практика не може да се осъществи, поради липса на финансов или кадрови ресурс. За оказване на денонощно лечение касата отпуска 0,11 ст. на здравноосигурен пациент. В една община с 5000 жители, от които 3000 нямат здравни осигуровки, тези средства са абсолютно недостатъчни за оборудването на денонощен кабинет и за възнаграждение на лекарите. В Ковачевци няма нито един практикуващ лекар, в други общини те са двама или трима и е невъзможно да направят нормален график, смята д-р Косаров. Втората алтернатива за личните лекари е сами да поемат денонощното здравно обслужване на своите пациенти, 24 часа и 365 в годината, което е непосилно. Готвените промени няма да решат проблемите, а само ще задълбочат напрежението, смятат от сдружението. Те са изпратили писмо до здравния министър, с което мотивират несъгласието си. Според съсловната организация, решението е в това Здравната каса да сключи договори и да превежда парите на центровете за неотложна помощ и техните филиали по места, които да поемат пациентите с оплаквания през нощта, в почивни и празнични дни.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.