Живеем на хляб и кисело мляко

Сряда, 08 Юни 2011 12:37

Хляб
От всички продукти които консумира българинът на първо място са хляба и млякото. Това показват резултатите от проучване на социологическа агенция

Социологическо проучване си е поставило за цел да изясни хранителните навици на българите и доколко здравословни са те. Близо 70 на сто признават, че белият хляб заема основна част от всекидневното им меню. На второ място се нареждат млякото и млечните продукти. Трети в класацията за най-предпочитани храни са черните хлябове. 54% от анкетираните признават, че се хранят нездравословно. Още по-голям е броят на тези, които нямат никакъв хранителен режим. Такъв имат само 10% от сънародниците ни. Голяма част от тях обаче са си изградили такъв не заради конкретна цел, а защото така се чувстват по-добре. Едва 3 на сто имат самочувствието, че живеят изключително здравословно. Оказва се, че българинът не обръща никакво внимание на съдържанието на продуктите, които консумира. 30% от интервюираните от социолозите признават, че не четат етикетите. Експертите отдават този факт на голямото недоверие от страна на потребителите към търговците. Основният критерий за избор на храна е дали тя ще задоволи глада ни – за близо една пета от българските потребители. Вторият фактор е дали храната е вкусна, а едва третият критерий е дали е здравословна. Това е важно само за 16% от българите. Всеки четвърти се интересува повече от цената на даден продукт, отколкото от качеството му. За всеки пети е без значение какви добавки има в храната. Диета спазват 38% от българите, но едва 18% признават за проблеми с наднормено теглоВъпреки това , страната ни е сред тези в които затлъстяването вече е в опасни граници.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.