Дете се разболя от салмонелоза, двама са с ентероколит

Сряда, 08 Юни 2011 12:34

Болница Рахила Ангелова
Дете заболя от салмонелоза. Специалистите предупреждават, че през този сезон стомашно-чревните заболявания са често срещани. Издадени са указания за общопрактикуващите лекари за разпознаване симптомите и начините на лечение.

Един случай на салмонелоза е регистриран в справката на Регионалната здравна инспекция за времето от 30 май до 5 юни. Става въпрос за дете на 1 година и 6 месеца от гр. Перник. То е настанено залечение в Детско отделение на Многопрофилната болница „Рахила Ангелова Установените от епидемиологичното проучване контактни лица са насочени за изследвания а състоянието им се следи от личните лекари. Регионалната здравна инспекция изпрати на джипитата указания как да разпознават и как да действат в случаи на стомашно-чревни заболявания. Те са особенно опасни за деца и възрастни,тъй като водят до тежко обезводняване и от там проблеми със всички вътрешни органи. През миналата седмица има и два случая на ентероколит. Те са при възрастни хора. За времето от 30 май до пети юни броят на страдащите от грип и остри респираторни заболвания е в нормални граници. - регистрираните случаи са 29 на 10 000 население. Има отново жител на областта които е с диагноза ламбиоза. Двайсет и шестима са с варицела. Със седем повече от предходната седемдневка. Всички са от Перник и са на възраст от . Заболелите са на различни възрасти-има и на една година има и на хора на 45. Болните се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Жена на 24 години е приета в инфекциозното отделение на болница „Рахила Ангелова“ с лаймска борелиоза. Заразяването става след ухапване от кърлеж. Специалистите от Регионалната здравна инспекция не са констатирпали през миналата седмица хранителни взривове и взривове на вътреболнични инфекции.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.