Децата ни имат много развалени зъби

Понеделник, 06 Юни 2011 13:43

Стоматология
Чрез провеждане на национално епидемиологично проучване на 21 160 деца в 28 – те област ни имат много развалени зъбии в страната ще бъде създадена цялостна картина за състоянието на зъбния статус на подрастващите. По време на прегледите на малките пациенти ще бъдат разяснявани и начините, по които ще могат да поддържат зъбите си здрави.

За изминалата година са били извадени близо 9 хиляди зъба да деца до 18 години в цялата страна. Това е стряскаща статистика изнесена от Българския зъболекарски съюз. Част от причините да се стигне до подобни цифри, на повечето от нас е добре позната- не я чуваме за първи път. Все пак, до кариесите и оредяващата усмивка се стига заради лошата лична хигиена, нездравословното хранене и ненавременното лекуване на зъбите. Чрез Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години се цели да бъдат обхванати до 70 процента от подрастващите, които да придобият необходимите знания за по- добра орална хигиена и поне 60 на сто от 6-годишните да нямат кариеси на временните и първите постоянни зъби. Подобно проучване е било направено преди близо 30 години Тогава повече от 80 процента от децата на шест години не са имали кариеси. При 18 – годишните пък изследването е показало, че повече от 63 на сто са със здрави венци и без пародонт. Оказва се, че в последните години само 33 процента от българските семейства купуват редовно четки за зъби, а 36 на сто слагат често в пазарската си кошница и паста за зъби. Затова и децата често се оплакват от зъбобол. Все повече обаче и те и родителите им осъзнават,че здравите зъби гарантират по-добър цялостен здравен статус.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар




ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.