Проверете риска от остеопороза

Четвъртък, 02 Юни 2011 13:42

Остеопороза
На 8 юни (сряда) в Перник ще се проведе кампания за определяне на личния риск от остеопороза и измерване на костна плътност.

Кампаниите "Проверявайте ежегодно риска си от остеопороза" се провеждат в сътрудничество с Асоциацията на пациентите с остеопороза и остеоартроза и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България - и се подпомагат от Българския фонд за жените. Те се осъществяват с апаратура, закупена за целите на провеждането на скрининг за ранно установяване на риска от остеопороза. Кампанията ще се проведе в сградата на РЗИ - Перник - ул. Миньор 15 тази сряда. За информация и предварително записване можете да се обадите на телефона на Районната здравна инспекция. Случаите с намалена костна плътност и наличие на рискови фактори за развитие на остеопороза ще бъдат насочвани към центровете и специализираните кабинети в региона. Здравословното хранене е част от профилактиката срещу болестта, наречена „тихият крадец“. Медиците препоръчват редовна консумация на мляко и млечни продукти, пресни плодове и зеленчуци. Препоръчва се ходене пеша по 5 – 6 км дневно и физически упражнения с умерено натоварване. В слънчевите дни трябва да се стои на открито. Противопоказни са тютюнопушенето, алкохолът, прекомерната употреба на кафе, захар и сол.

/ТВ "Кракра"/

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.