Започна кампанията за ваксинация срещу полиомелит

Петък, 13 Май 2011 12:15

Ваксинация
В област Перник започна извънредната имунизационна кампания срещу полиомиелит. Ваксина срещу детски паралич ще бъде поставяна напълно безплатно на деца на възраст от 13 месеца до 7 години, които нямат личен лекар, не са редовно имунизирани срещу полиомиелит или са без постоянен адрес на местоживеене.

В изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването от днес в Пернишка област стартира кампанията за имунизиране срещу полиомиелит. Тя ще продължи до 31 май. Регионалната здравна инспекция призовава всички родители да проверят ваксиналния статус на децата си при личния лекар и при липса на имунизация да се направи такава. Ваксини ще се поставят и в РЗИ-Перник, всеки делничен ден от 9 до 16 часа. При нужда ще се разкриват временни имунизационни пунктове. В кампанията ще бъдат ангажирани както джипитата, така и мобилни екипи за поставяне на ваксината по места на деца, които нямат личен лекар. Необходимостта от извънредна имунизационна кампания срещу полиомиелит е продиктувана от влошилата се епидемична обстановка в някои Прикавказки републики и Русия през миналата година. На последното съвещание на Регионалния Сертификационен Комитет на Световната здрава организация за Европа степента на риск от внос на див полиомиелитен вирус за България е повишена от средна на висока. Заразяването с това тежко заболяване става при лоша лична хигиена, или чрез употреба на замърсени хранителни продукти и вода. То засяга най-често деца до 6 годишна възраст, но не са редки и случаите на заболели и в по-зряла възраст. Профилактиката се състои в задължителна ваксинация с полиомиелитна ваксина.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.