СТАРТИРА ПРОГРАМАТА ЗА САНАТОРИАЛНО ЛЕЧЕНИЕ ОТ НОИ

Четвъртък, 05 Май 2011 12:36

Лечение
Близо 38 хил. души ще могат да се лекуват в санаториум по програмата на Националния осигурителен институт за профилактика и рехабилитация. Тя започва от днес. От нея могат да се възползват всички работещи с платени осигуровки, които са получили направление от личния си лекар и имат епикризи или изследвания, доказващи необходимостта от лечение, съобщи ТВ "Кракра".

През тази година за програмата за профилактика и рехабилитация са планирани повече от 15 милиона лева или с над 2 милиона повече спрямо 2010 г. Средствата са от бюджета на държавното обществено осигуряване, т. е. от вноските и данъците на всички осигурени. Средният разход за човек е 387 лв. НОИ плаща за 10 нощувки с по 4 процедури на ден и по 5 лв. за храна. Почиващите доплащат до пълен пансион в зависимост от цените в различните санаториуми. Бегла проверка показа, че цените в базите варират между 170 и 200 лв. Така десет дни рехабилитация излизат най-много по 20 лв. на ден, и то ако работещият иска да плати отделно за обяд и вечеря. По-скъпо е в базите на морето, където доплащането е различно и зависи от сезона. За миналата година 911 перничани са били на долекуване и рехабилитация по програмата. До днешна дата подадените заявления са 18. Всичките 43 балнеокомплекса са разположени в райони, известни с лековитите свойства на минералните си извори - Велинград, Хисаря, Вършец, Сандански, Поморие, Банкя. От няколко години в програмата не участват частни хотели, каквато практика имаше, заради съмненията за нелоялна помощ към тях. /ТВ "Кракра"/

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.