обявиха грипна епидемия в Перник

Вторник, 03 Май 2011 12:48

Грип
Увеличава се броят на пациентите с грип, нарастват и случаите на варицела. Това сачи справката на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве за миналата седмица.

325,65 на 10 000 са болните от грип и остри респираторни заболявания в региона, сочи справката на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве за третата седмица на месец януари. Най-голям е делът на пациентите във възрастовата група 5-14 години. Това са ученици, които ще останат във ваканция до 28 включително. С цел овладяване на епидемията е необходимо болните с леки и средно тежки форми на грип да се изолират и лекуват в дома си; да се преустановят плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, както и всички профилактични прегледи и имунизации. В лечебните заведения за болнична помощ да се осигури леглови капацитет за приемане на насочените за хоспитализиране пациенти с грип и/или усложнения; да се прекратят плановите операции; да се преустановят свижданията. В детските заведения медицинските специалисти с помощта на възпитателите да провеждат ежедневен филтър, откритите болни деца да се връщат по домовете и да не се допускат на работа заболели лица от персонала. С цел ограничаване разпространението на грипа е препоръчително: да се ограничат пътуванията; по възможност да не се организират масови събирания; да се преустановят посещенията на външни хора в затворени колективи; да се извършват дезинфекционни и хигиенни мероприятия - почистване с влажна кърпа и дезинфекция на замърсени повърхности. Важни са редовното миене на ръцете със сапун и използване на съдържащи спирт дезинфектанти за ръце. Специалистите съветват да се избягва пипане на очите, носа и устата, редовно да се проветряват помещенията и да се осигурят добри хигиенни условия. През миналата седмица са регистрирани още 4 случая на ентероколит, 30 са новите болни с варицела, по един случай – на скарлатина и лаймска болест.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.