За опасни препарати за разстителна защита предупреждават експертите

Петък, 29 Април 2011 13:53

Отрова
Има опаснот от внос и разпространение на нелегални пестициди в страната. За това предупредиха експертите от отдела по растителна защита на Агенцията по храните в Перник. Получен е сигнал от Европейската асоциация за растителна защита за мистериозно изчезване на 135 тона препарати в Украина.

135 тона нелегални пестициди, които са били конфискувани и оставени за съхранение, са изчезнали мистериозно от склад в Украйна. Европейската асоциация за растителна защита е изпратила сигнал до българските контролни власти за повишено внимание и превенция заради възможността препаратите да се появят на нашия пазар. Отделът по растителна защита на Агенцията по храните в Перник от днес започва да информира всички земеделски стопани в областта за потенциалната опасност. Все още не знаем за какъв вид препарати става въпрос, каза началникът на отдела Галина Павлова. Експертите призовават земеделците да уведомят незабавно контролните органи, ако им бъдат предложени препарати със съмнителна цена, по-ниска от обичайната и да не ползват пестициди, които нямат етикет на български език ппълни указания за приложение. Закупуването на препарати за растителна защита да става единствено от регламентирани обекти на фирми, които притежават разрешение за търговия. Инспекторите съветват да не се купуват продукти за растителна защита от лице, което не издава касова бележка и или фактура, съдържаща търговските имена на продуктите, закупеното количество и информация за търговеца. С употребата на фалшиви или нелегални препарати се излагат на опасност здравето на фермерите и на потребителите. Те замърсяват околната среда, могат сериозно да увредят културите,да доведат до намаляване или пълно унищожаване на реколтата. Поради географската близост на страната ни с Украйна има голяма възможност препаратите да се появят на нашия пазар,смятат специалистите.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.