Има опасност от внос на див полиомиелит

Сряда, 20 Април 2011 12:33

Вируси
Степента на риска за внос на див полиомиелитен вирус в България бе повишена от средна на висока. В тази връзка от днес стартира кампания за недопускане на заразата на наша територия.

Започва незабавна проверка на ваксиналния статус срещу полиомиелит при децата от 13 месеца до 7-годишна възраст. Регионалната здравна инспекция – Перник разпрати днес писма до всички изпълнители на медицинска помощ в региона с изискването да се вземат незабавни мерки за ограничаване риска от внос на заразата. Всички общопрактикуващи лекари трябва да проверят пациентските си листи и да изготвят списъци с децата без данни за проведена имунизация или с непълна имунизационна схема. Информацията трябва да бъде предадена в Регионалната здравна инспекция до 26 април. Веднага след това ще започне имунизирането на всички пропуснати лица или такива с несигурни данни. Приоритетна задача ще бъде достигането на висок обхват с акцент върху рисковите групи. Имунизационната кампания трябва да се проведе със съдействието на здравните медиатори от общините, неправителствените организации, медиите и да се търси максимално съдействие на родителите за ваксиниране на всички необхванати деца. Съгласно заповедта ще бъде активирана системата за надзор над останалите вяли парализи и при всеки случай на полиомиелит трябва да се сигнализира в РЗИ. Кампанията е предизвикана от съобщения, че в Таджикистан е започнал взрив, причинен от внесен див полиомиелитен вирус, като лабораторно са потвърдени 458 случая, от тях – 29 са смъртни. Развилата се през 2010 година морбилна епидемия показва, че най-ниско е имунизационното покритие в т. н. „трудно достъпни" групи от населението и по специално сред децата от ромската етническа общност, населяващи райони с компактно ромско население. Лошите комунално-битови условия в тези квартали, както и ниският социално-икономически статус на населението създават допълнителни предпоставки за бързо и ефективно разпространение на инфекциозни болести, вкл. детски паралич.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.