ЕПУ подписа договор с БАН

Петък, 18 Ноември 2011 11:47
Тошко Кръстев и акад. Александър Петров
Договор за сътрудничество подписаха ЕПУ в Перник и Институтът по физика към БАН. Източноевропейски технологичен парк за устойчиво развитие ще бъде изграден до няколко години в Европейския политехнически университет в Перник. Новината е, че модерните научни лаборатории ще бъдат оборудвани по съвременни стандарти, отговарящи на философията на 21 век за устойчиво развитие. ЕПУ ще бъде първият университет в Европа, който ще съобрази изцяло научно-изследователската си дейност с тази принципи, които се стремят едновременно да постигат икономическо развитие, осигуряващо нарастващ жизнен стандарт и да опазват и подобряват околната среда и за в бъдеще. Лабораториите, които ще работят в областта на физиката, ще бъдат създавани със съвместните усилия на ЕПУ в Перник и на Института по физика към БАН. Директорът на института по физика на твърдото тяло към БАН акад. Александър Петров, доц. Кирил Благоев, доц. д-р Стойчев и доц. Теодор Миленков от страна на БАН и президентът на Европейския политехнически университет Тошко Кръстев подписаха рамков договор за сътрудничество. Предвижда се работа по съвместни проекти между двете институции. Първият общ проект ще бъде кръгла маса на 9 декември в София, на която ще се обсъжда създаването на бъдещите научни лаборатории в университета. От БАН се заинтересували от опита на университета по отношение на финансирането на проекти с извънбюджетни средства.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.