ЕПУ обучава съвместно с университета в Истанбул

Вторник, 15 Ноември 2011 09:12
Тошко Кръстев
Студенти от Турция ще се обучават по съвместна магистърска програма на ЕПУ в Перник и Техническия университет в Истанбул. Направлението е антиземетръсно строителство. В Турция вече са приети 40 студенти, които ще преминат по един семестър на обучение в Истанбул и в Перник. Програмата е в рамките на съвместен договор между българския и турския университет. Изпълнението й ще започне в началото на декември. Ръководството на ЕПУ подписа споразумение и с политехническия университет в Уорчестър – едно от най-престижните технически училища в САЩ.  Предвижда се американски специалисти да съдействат за внедряването на програма по роботика в ЕПУ. Преподаватели от Уорчестър са потвърдили участието си във втората научна конференция, която Европейският политехнически университет подготвя през следващата година. ЕПУ работи по програма за зелена енергетика съвместно с Чанг Чунгския университет в Китай и с техническия университет в Киев. Европейският политехнически университет е един от малкото в света, който създаде собствена програма по зелена енергетика под ръководството на доц. Георгиев и със съдействието на немски, португалски и американски специалисти. През двете години от съществуването си ЕПУ успя да подпише общо 13 международни договора с партньори от ЕС и извън него. Разкриха се два изнесени образователни центъра в Истанбул и в Призрен. Изгражда се образователен център в Дубай, водят се преговори и в Триполи. Така висшето училище успя да реализира своята мисия да бъде университет със световно значение, коментира президентът Тошко Кръстев. Висшето училище привлича студенти от цял свят и предлага образование на световно ниво, съобразено с програмите на най-престижните университет в съответните области. Тук четат лекции водещи специалисти, а обучението се води изцяло на английски език. Студентите имат възможност да се обучават по един семестър в чужбина в партньорски университети. Това е сериозен мотив и за българските младежи, които търсят качествено образование на запад, да остават в родината си и да се реализират в България, категоричен е Кръстев. През втората учебна година в ЕПУ се обучават 380 студенти, от които 200 в България и 180 в изнесените образователни центрове в чужбина.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.