Здравното образование влиза в училищата

Петък, 11 Ноември 2011 21:28
училище
Учениците от 1 до 12 клас ще изучават и здравно образование. Това предвиждат подготвяни промени от Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването. Те ще залегнат в Закона за средното образование. Целта е децата и младежите да получат нужната култура, която да им помага да съхраняват здравето си и да бъдат толерантни към хората с различни заболявания. Здравното образование ще включва теми като вредата от употребата на наркотици, превенция на ХИВ и СПИН, как да се храним здравословно, поддържане на добра лична хигиена, какво е донорството, как да се оказва първа помощ, как да пазим репродуктивното си здраве и др. Тази проблематика би могла да залегне в обучението по биология и здравно образование, така и в задължителноизбираемите и свободноизбираемите часове, както и в часа на класа. По решение на училището може да намери място и в извънкласни и извънучилищни дейности. Също така всяко учебно заведение ще трябва да има и конкретен план за осигуряване на здравословен начин на живот на учениците и преподавателите им. Това може да бъдат програми за здравословно хранене или пък за физическа активност и др. Нуждата от подобно образование сред младите хора не само у нас, но и в ЕС е голяма. Международното проучване Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици /ESPAD/ показва, че процентът на учениците, които употребяват алкохол, цигари или други психоактивни вещества не е малък. Петата вълна на изследването се проведе през тази година в над 35 страни в Европа. В него участваха и 2200 ученици на 16 години от България. Данните показват, че няма значителна разлика между поведението на българските младежи преди осем години при третата вълна на изследването и сега. Поне веднъж през живота си цигара са пушили 66% от всички анкетирани, а през 2003 г те са били 71%, сочат резултатите от проучването. През последните 30 дни поне една цигара са изпушили 39% от българските ученици. Поне едно питие в живота си са пили 87% от младежите, а през 2003 г. техният брой е бил 88%. През последните 30 дни поне веднъж са консумирали алкохол 65% от младежите, техният брой е същият и през 2003. Почти няма разлика и в броя на учениците, които са се напивали поне веднъж , те са около 45%. Употреба на марихуана поне веднъж през живота си обаче нараства от 21% през 2003 г. на 24% през 2011 г. През последния месец поне веднъж е пушил трева всеки десети срещу всеки дванайсети през 2003 г. Увеличение в употребата на екстази обаче няма, тя се запазва на 4%.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.