Европейският политехнически университет в Перник откри втората си академична година

Събота, 01 Октомври 2011 14:03

ЕПУ
  • Предишна
  • 1 of 25
  • Следваща
Цецка Цачева бе гост на откриването на учебната година в  Европейския политехнически университет.

Сред гостите на официалната церемония по откриването на академичната година на ЕПУ в Перник бяха посланикът на Палестина НП  д-р Ахмед Ал Мадбух, посланикът на Сирия НП Салах Сукар, Негово Високопреосвещенство Теодосиос, Архиепископ на Севастиа, Йерусалим, народните представители Ирена Соколова и Владислав Димитров, областният управител на Перник Иво Петров, изпълняващият длъжността кмет наобщината Михаил Михайлов, досегашният кмет и кандидат за втори мандат Росица Янакиева. Поздравителни адреси бяха получени от министър-председателя на Република България Бойко Борисов и от академичните съвети на партньорски университети от България и чужбина. Най-тържествената част от церемонията бе удостояването на Негово Високопреосвещенство Теодосиос с почетната титла Доктор Хонорис кауза на ЕПУ. Той благодари за високото отличие и подчерта добрите взаимоотношения между България и държавата Палистина. "Приемам тази награда като жест към целия ми народ", каза Негово Високопреосвещенство Теодосиос.

"Вие творите история", с тези думи се обърна към преподавателите и студентите председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя подчерта новаторския подход на Европейския политехнически университет и изтъкна, че според нея изходът от бедността, безработицата и икономическата криза у нас е в единството на образованито, науката и бизнеса. Този принцип е основен за ЕПУ.

"Драги първокурсници, знайте, че сте направили правилния избор", увери в академичното си слово ректорът на университета проф. Христо Христов. Той информира, че само след две-три години университетът ще има и своя собствена модерна сграда и кампос извън града в подножието на Витоша. Ректорът награди отличили се студенти и обяви, че съгласно принципите на висшето училище през тази година те ще учат безплатно.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.