Ще се преподава и по електронни учебници

Четвъртък, 01 Септември 2011 13:47

Ученици
За първи път тази година учителите ще имат възможност да преподават по електронни книги На този етап има подготвени 45 учебници по различни предмети в 1, 3, 5, 6 и 8 клас.

Около 90% от училищата в страната ще могат да се възползват от новите учебници. Учители в страната ще получат безплатни екземпляри на електронните им варианти. Идеята е да бъдат прожектирани на дъската и да оживят класическия хартиен учебник чрез включване мултимедия в него - звук, видео, допълнителни изображения и визуализация на темите. Логичен остава въпросът - възможно ли е технически това да се случаи навсякъде в българското училище? За да се работи по този начин е достатъчно да има един компютър и проектор, което се оказва абсолютно достъпно за всяко българско училище - може да е лаптоп, може да е настолен компютър. Бяла дъска или стена, на която да се прожектира, са абсолютно достатъчни.

Работата с новите учебници е изключително интуитивна и елементарна и няма да е необходимо да се провежда специално обучение за работа с тях. Те изглеждат като класическите хартиени, разлистват се като тях с помощта на мишката, има бутони „напред", „назад", и боравенето е изключително леко. 898 деца ще прекрачат за първи път училищния праг на 15 септември в Пернишко. Нито един първокласник обаче няма в Ковачевци, а в Земенско само 7. До колко от тях ще достигнат виртуалните технологии още не се знае. Данните показват още, че първолаците са с около 40 по-малко в сравнение с 2010 г. До 15 септември има време и се очаква бройката почти да се изравни, според експертите в Регионалния инспекторат по образование в Перник. Най-много деца, записани в 1 клас има в Перник – 700.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.