И в Перник ще има целодневно обучение до осми клас

Сряда, 17 Август 2011 13:04

Ученици
Целодневно обучение от 1 до 8 клас се въвежда в средищните училища в цялата страна от 15 септември. Мярката ще се финансира по европроект на просветното министерство на стойност 180 млн. лева

Целодневното обучение от 1 до 8 клас ще важи за всички 800 средищни училища в страната. Става въпрос за училищата в областните градове, до които всеки ден пътуват децата от по- малките населени места. Една от целите на мярката е да се преодолее голямата разлика в успеха между децата от големите и малките населени места. За целта над 4 000 учители ще преминат обучение как да помагат на малките за усвояване на най- трудния материал от учебниците. Освен в средищните училища, по закон целодневно обучение ще тръгне във всички останали школа до втори клас. На територията на общината все още не е ясно дали ще има някакви проблеми в това отношение. Всичко зависи най- вече от материалната база и условията, каза представителят на общинското ръководство на Съюза на работодателите в сферата на образованието Георги Стоянов. Той гарантира че няма да има проблеми в 5- то училище, което той ръководи. Учебните заведения ще могат да кандидатстват и за допълнителни средства от еврофондовете, с които и по- големите ученици да се включват в занимални след часовете. Програмата се нарича „Да направим училището привлекателно за младите хора“ и по нея се отпускат 100 млн. лева. Идеята е вместо децата да се шляят по улиците или да седят с часове пред компютъра, да развиват талантите си в училище.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.