Още ваканции през новата учебна година

Вторник, 09 Август 2011 12:00

Ученици
Повече ваканция за учениците ще има през настоящата учебна година. Това предвиждат от Министерството на образованието. През януари учениците протестираха заради кратката зимна почивка.

Нова междинна есенна ваканция ще бъде въведена за учениците от 1-ви до 12-и клас. Тя ще започне на 29 октомври и ще приключи на 2 ноември, когато децата трябва да са вече в школата. Промяна има и в продължителността на коледната почивка. Тя ще започва на 24 декември, както и досега, но вече ще приключва на 9 януари, а не в първите дни на новата година. Вече е известна и датата за старта на втория учебен срок – 7 февруари, посочиха още от образователното ведомство. От министерството са определили и още почивни дни за учениците. Така наречената зимна ваканция е сравнително малка. Тя сега ще е от 23 до 26 февруари. Пролетната почивка за учащите от 1-ви до 11-и клас пък е предвидена за периода 7-16 април, докато завършващите дванадесетокласници ще излизат във ваканция от 12-и и ще се явят на училище заедно с останалите. Това означава, че те ще почиват само четири дни. Към почивните дни от министерството са прибавили и националните празници, както и датите за зрелостни изпити и външно оценяване. В разгара на лятната ваканция, добрата новина зарадва и малките и големите ученици.  Тази година ще има промени и в изпитните дати. На 21 май зрелостниците ще се явят на матурата по български език и литература. На същата дата ще бъде проведено и външното оценяване за учениците от 7-и клас. Два дни след това е оценяването и по математика. Все още не са ясни датите за свободно избираемите матури, които ще станат известни след 15 септември, посочиха още от образователното министерство.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.