Увеличават се средствата за образование за община Перник

Петък, 05 Август 2011 20:46

училище
Увеличават се средствата за образование, които ще получава община Перник през новата учебна година, информира народният представител Ирена Соколова. Общинската училищна мрежа е прекласирана в по-горна категория.

1342 лева ще получава вече един ученик в пернишко училище за издръжка през учебната 2011 – 2012 година, което прави общо с около 415 000 лева повече. Прекласирането бе гласувано благодарение на големите училища в селата на общината и въпреки неоптимизираната училищна мрежа, поясни народният представител Ирена Соколова. Според нея оптимизацията на училищната мрежа в общината е наложителна и ще даде възможност средствата да се усвояват по предназначение от работещи училища. Сега има нерентабилни учебни заведения като 4 СОУ и 8 ОУ. Оптимизирането на училищната мрежа не означава непременно закриване на училища, поясни Соколова. Напротив, трябва да се направи така, че училищата да станат пространства за социално общуване на хората от различни възрасти, а дворовете им да се превърнат в спортни площадки. Това се отнася с особена сила за селата, където училища не трябва да се закриват, категорична е Соколова.

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.