Промени в приема за гимназиите

Петък, 05 Август 2011 13:15

Ученици
Министерството на образованието промени реда за прием в гимназиите. Целта е да се облекчи процедурата.

Просветното министерство реши да улесни процедурата по приема в гимназиите след VII клас. От учебната 2011/2012 г. за третото класиране могат да кандидатстват ученици, които до този момент не са подавали документи за първото и второто класиране, предвижда наредбата за прием в държавните и общинските училища. Досега право на участие във всички етапи имаха само подалите документи в началото на кампанията. Изискването е кандидатите да са изкарали поне тройка на изпитите по български език и литература и по математика. От м. г. изпитите за гимназиите се обединиха с външното оценяване в VII клас и се полагат преди края на учебната година, припомниха образователни експерти от Перник. След като разберат резултатите си, седмокласниците подават документи за кандидатстване. Служебните бележки с оценките от тестовете вече ще се издават от училищата, в които са се обучавали те, а не от инспекторатите, както е сега. Освен това е предвидено изпитният вариант и верните отговори от тестовете да се публикуват на страницата на Министерството на образованието, но не преди края на изпитния ден. В наредбата за матурите също има промяна. Датите на изпитите, които се полагат по желание на ученика и не са задължителни, вече няма да се определят преди началото на учебната година. Промяната предвижда до 15 септември да е ясен само периодът, в който ще се полагат изпитите, а самите дати ще се определят, след като стане ясен броят на желаещите да се явят на тях. Промените в двете наредби вече са в сила, тъй като са обнародвани в "Държавен вестник". Очаква се матурите и изпитите в VII клас вече да се провеждат в един и същи ден. Той ще е след средата на май.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.