Ученици от езиковата превеждат „Добри“

Петък, 01 Юли 2011 11:48

ГПЧЕ Симеон Радев
Възпитаници на гимназията за преподаване на чужди езици „Симеон Радев“ в Перник презентираха работата си по превода на книгата „Добри“ от Моника Шанън. Учениците работят заедно със специалисти от Регионалния исторически музей.

70 ученици от гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев" в Перник превеждат книгата „Добри", обявена за най-забележителния принос към американската детска литература за 1934 година. Езиковата гимназия, регионалният исторически музей и младежко литературно списание са партньори в съвместния проект, който цели превеждането, издаването и популяризирането на книгата „Добри". Консултанти на преводачите ученици са етнолозите Цветана Манова и Симеон Мильов, а редактор и издател - Радост Николаева. Автор на книгата е Моника Шанън, а в основата на произведението стоят спомените на българския художник и художествен директор в Холивуд Атанас Качамаков. Негови са и илюстрациите към книгата. От 1966 година в САЩ досега са излезли 11 издания на творбата с илюстрации на самия Атанас Качамаков. „Добри“ е една от най-известните детски книги в САЩ. През 30-те години на миналия век, чупи рекордите по продажби отвъд океана, но досега не е превеждана у нас. Бестселърът е разказ за живота на художника емигрант, роден през 1898 година в с. Лясковец, от детските му години до надеждите на родителите момчето да поеме земеделската работа, като порасне. Талантът му обаче го праща в Художествената академия в София, където завършва скулптура при проф. Иван Лазаров, а след това заминава за САЩ. От 1924 г. се установява в Холивуд и става художествен директор. Работи в тогавашните суперпродукции "Бен Хур", "Царят на царете", "Елена от Троя", "Ноевият ковчег". Негов е паметникът на Джордж Вашингтон в Ню Йорк. През юни 1935 гофина второто издание на "Добри" получава наградата на името на Джон Нюбъри като "Най-забележителният принос към американската детска книжнина за 1934".

/ТВ "Кракра"/

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.