ПОСЛЕДЕН ДЕН ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ СЛЕД 7-МИ КЛАС

Петък, 17 Юни 2011 13:44

ГПЧЕ Симеон Радев
Притеснени родители и спокойни ученици подаваха и днес документите за кандидатстване в елитните гимназии в Перник. Как протече приемът на заявления, вижте от репортажа на Димитър Аврамов и Цветан Георгиев.

В последния ден от кандидатстването в елитните гимназии видимо по-развълнувани са родителите. Четат указания, попълват формуляри и разбира се, по стар български обичай шумно се блъскат на опашката. Възрастните са леко изнервени и от липсата на заинтересованост от страната на децата за бъдещето им. Затова пък на помощ се притичат преподаватели, които услужливо ги съветват в полза на едно или друго училище. Други са още по-дейни и причакват бъдещите осмокласници още в двора на гимназията, където е разположен центърът за прием на документи. Гледката не е особено приятна. Напомня на ромите, продаващи фактури по пазарите. Борбата е за всяко дете, а целта – по-голям процент от делегирания бюджет. Нелоялната конкуренция между училищата всяка година става все по жестока. Ставайки свидетел на тази гледка, човек се замисля, кое е по-важно в случая? Децата и тяхното образование или парите, които всяко едно дете носи на съответното училище? На 24-ти юни ще бъде обявено първото класиране. Тази година в област Перник завършват общо 887 седмокласници. Те са втори в страната по успех от външното оценяване. Тинейджърите се нареждат веднага след софийските си връстници, а след Перник остават Габрово и Варна. С получените оценки от втория модул те могат да кандидатстват в профилираните и професионални гимназии.

/ТВ "Кракра"/

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.