ЗАДЪЛЖИТЕЛНА МАТУРА ЗА ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ

Вторник, 17 Май 2011 14:14

Ученици
„Животът и книгите" в стихотворението „Книгите" на Атанас Далчев е темата, по която писаха зрелостниците на матурата по български език и литература днес. Тази година образователното министерство предприе нови мерки за сигурност, след като през 2010 темата за матурата изтече късно вечерта преди провеждането на изпита.

В област Перник задължителната матура по български език и литература започна в 8,30 ч. Първата част от изпита се състои от тест от 40 въпроса и носи 70 точки. Има въпроси със зададени отговори, от които само единият е верен, както и въпроси със свободен отговор. За първи път тази година въпросите се комбинират преди изпита. Рано сутринта бяха изтеглени номерата на компонентите на теста. Чрез компютърна програма от близо 12 милиона възможни варианта беше избрана изпитната комбинация. Малко преди матурата всички училища трябва да са получили по Интернет шифър за отваряне на теста. Втората част от матурата носи 30 точки и представлява написването на есе или интерпретивно съчинение по художествено произведение, избрано измежду 30 теми. Днес жребият определи това да бъде стихотворението „Книгите“ на Атанас Далчев. Скалата за оценяване, по която получените точки ще се преобразуват в оценки, ще стане ясна след изпитите. Резултатите ще са готови до шести юни. /ТВ "Кракра"/

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.