10 отпаднали ученици в Трън

Сряда, 04 Май 2011 14:31

гр. Трън
10 средношколци отпаднаха от училище през 2010/2011 учебна година. Абитуриентите в крайграничната община този месец ще бъдат 21.

На 24 май в Трън ще изпратят 21 зрелостници. Средният успех на випуска е „Добър“ четири. Директорът на единственото училище в общината Юри Цанков казва, че спрямо миналогодишните абитуриенти тези са били по-малко прилежни в учението. През 2010 половината от младежите и девойките, придобили средното си образование в Трън, са влезли във висши учебни заведения. Тази пролет няма пълен отличник край границата. Цанков вижда причина за спада на нивото на просветното заведение в сливането на СОУ и строителната гимназия. В професионалното школо са ходели на училище по-малко мотивирани деца, с прехвърлянето си в СОУ „Гео Милев“ те са продължили да имат ниски критерии. През тази учебна година са отпаднали 10 ученици, те са предимно от ромски произход. Две ученички на 14 години са заменили класната стая за съпруг. Процентът на ромите в Трън, които продължават образованието си след осми клас, е малък, въпреки усилията, които полага ръководството да ги задържи в училище. Причина за отпадане от заниманията не е нито болест, нито бедност. В училище се предлагат безплатни закуски, топло е и през зимния сезон посещаемостта е по-голяма. Щом се запролети, ромите изчезват, родителите на тези ученици също не можели да влияят на децата си, в тази посока не е голям и успехът на създадения специален център, който трябва да помага на проблемните деца и семейства.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар




ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.