Последни уточнения за изпитите за гимназиите и за матурите на четвърти май

Петък, 29 Април 2011 12:25

Перник
На четвърти май в Перник ще се проведе областно съвещание с директорите на училища за последно уточняване за изпитите за гимназиите и матурите. Новостите зе приемане във ВУЗ също ще бъдат коментирани.

За явяване на държавния зрелостен изпит по български език и литература на 17 май заявления са подали 67 762 ученици в страната. Два дни по- късно на 19 децата ще направят проверка на знанията си по втори предмет по избор, а държавните зрелостни изпити по желание на учениците ще се състоят от 20 до 29 май. Най-предпочитаният предмет и през тази година е географията и икономиката. Броят на желаещите да се явят по него е с над 8000 по-малко в сравнение с предишната година. Общо те ще са около 25 хиляди. За втори държавен зрелостен изпит са подали заявления 71 771 дванадесетокласници в страната. За новата учебна година 39 университета ще приемат оценките от матурите като получени при кандидат-студентски изпит. Четири висши училища ще приемат оценките от държавния зрелостен изпит за участие в балообразуването, а седем университета няма да ги приемат, поради спецификата на обучението си ще проведът свои изпити. През тази учебна година темата по български език и литература ще бъде изтеглена между общо 30 възможни. Според експертите от министерството на образованието генерирането на теста ще стане в самия изпитен ден, което прави невъзможно предварителното му "изтичане". В Перник на четвърти май предстои областно съвещание с директорите на училища на което ще бъдат уточнени задачите по провеждането на изпитите за и във гимназиите.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.