Високообразовани мениджъри да се търсят сред завършилите висше образование, включително и жени

Понеделник, 28 Ноември 2011 13:36
БТПП
Информационен ден за мерките и политиките за равнопоставеност на пазара на труда по отношение на жените, хората в неравностойно положение, маргинализираните етнокултурни общонсти и хората с различно вероизповедание и сексуална ориентация

Проведе се поредния информационен ден по Проект „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и превантивни действия за ограничаването й”. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Г-н Иван Нейков, председател на Балкански институт по труда и социалната политика(БИТСП) представи мерките и политиките за равнопоставеност на пазара на труда по отношение на жените, хората в неравностойно положение, маргинализираните етнокултурни общонсти и хората с различно вероизповедание и сексуална ориентация.

По темата равнопоставеност на половете Нейков съобщи, че има индикатори в световен мащаб за равнопоставеност – социалната изолация и бедност сред жените. Бе отбелязано, че в България според изследвания на ЕС, е една от седемте страни с най-големи различия в нивата на заплащане на труда между жени и мъже. 61,4% от жените в нашата страна са с висше образование, докато сред мъжете 38,7% са възпитаници на висши училища. В същия момент се оказва, че само 11% от мениджърите в страната са жени. Изводът, който направи Директорът на БИТСП бе, че ако са нужни високообразовани мениджъри те трябва да се търсят сред завършилите висше образование, включително и жени. Друго изследване дава данни, че 66% от жените работят с нови технологии, а за мъжете този процент е 43%. На база на всички тези факти в нашата страна съществува неравнопоставеност на пазара на труда. Все пак има и фирми, които са приели за своя политика равнопоставеността на половете. Иван. Нейков направи извод, че това е един от ключовете за повишаване на конкурентноспособността.

Жените срещат и някои проблеми при работа – липса на сигурност на работното място и намалени възможности за професионален растеж. Тези проблеми рано или късно се превръщат в проблеми на работното място. По-интересно е, че тази дискримативна тенденция се проявява предимно в МСП.

Лекторът заключи, че успехът на една фирма често се дължи на равенство на половете. По въпроса за хората в неравностойно положение той обясни, че 10% от хората в ЕС са с увреждания. Дискриминацията по признак увреждане е на първо място по разпространение в съвременното българско общество - 76,1% . Определено има много преференции за наетите хора с увреждания, като за тях, така и за работодателите им. Друг интересен факт, че хората с увреждания имат по-скромни очаквания по отношение на заплащането. По време на информационния ден бяха разгледани и темите различно вероизповедание, като фактор, който не влияе значително на наемането на хора в нашата страна, както и различната сексуална ориентация. Оказва се, че мъжете я оценяват по-често като недостатък.

Етническият произход като пречка на пазара на труда е посочван по-често от ромите /24,4%/ и от турците /12,6%/ и по-рядко от етническите българи /6,9%/. Иван Нейков обобщи, че може би най-различният работник може да бъде най-подходящият за дадена работа.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.