БТПП настоява да не се допуска увеличение на минималния осигурителен доход без преговори

Сряда, 21 Септември 2011 10:30

БТПП
На 20 септември се състоя предпоследното заседание на Работната група към МТСП по договарянето на минималния осигурителен доход по икономически дейности за 2012г. по договарянето на осигурителните прагове. Позицията на БТПП е да се уважат договореностите от 2010г. за осигурителните прагове за 2011г.

Палатата настоява да не се допуска автоматично разпростиране (увеличение на минималния осигурителен доход), а където няма договореност, да се запазят сегашните нива или да се премине към намаление, ако експерти на МТСП установят, че има спад в резултатите на съответен икономически сектор.Това е пътят за осигуряване на устойчиво развитие на балгарската икономика.

От 80 икономически дейности (Съгласно промените в НКИД вече са 80), има сключени споразумения между работодателски и синдикални организации за 32 икономически дейности. За 48 дейности няма споразумения, т.е. настоява се за запазване на осигурителните прагове от 2011г.

Споразумения няма по две причини - или няма синдикален партньор, или работодатели и синдикати са на коренно различни мнения, но и в двата случая промяна, особено към автоматично увеличение, както се направи през миналата година ще прати още фирми в сивия сектор, а работници в списъка на безроботните.

От постигнатите споразумения средният индекс на нарастване на осигурителните прагове е 7,2 .

Най-висок ръст има при Националния браншови пчеларски съюз 20,3 %. Ръст от 14,4% е приет при хотелиерите, 11,4 % при растениевъдство, животновъдство и лов, 10,0 % при търговията с автомобили.

На заседанието представители на работодателите (КРИБ, БСК, Индустриалния капитал), поставиха въпроса дали този пчеларски съюз има правомощия да договаря такъв ръст за цялата икономическа дейност и за всички занимаващи се с пчеларство. Споразумението е подписано от г-н Пламен Иванов, от НБПС, и КНСБ.

На 27 септември предстои последното заседание, на което ще направи пореден опит да бъде убеден Министъра, да не налага административно увеличение на осигурителните прагове със 7,2 %, а с това и стимули за увеличаване на сивия сектор или безработицата.. Икономическите дейности, в които няма и не може да има споразумение, са над половината.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.