Ще строят модерни жилища

Четвъртък, 11 Август 2011 14:52

Перник
54 нови модерни жилища за млади семейства ще бъдат построени в Перник. Това предвижда жилищен проект, наречен „Виенски дом-Перник“, чийто старт бе даден днес.

Община Перник подписа днес споразумение с австрийска фирма за създаване на смесено търговско дружество “Виенски дом-Перник“ ООД, което ще реализира жилищния проект. Първият етап предвижда построяването на жилищна кооперация с 54 модерни комфортни жилища по нискоенергийния стандарт. Това няма да бъдат общински домове за социално-слаби. Те ще бъдат отдавани срещу приличен наем и то предимно на млади семейства. Разчетеният към момента наем е по 2,5 евро за квадрат. След 10 години жилищата ще могат да бъдат закупувани. Обсъждат се три варианта за предоставяне на терен за строежа, които са на територията на кв. Изток. Мястото ще бъде избрано така, че да е близо до ж. п. - линията. Австрийската фирма има близо 100-годишна история и е пионер в строителството на енергийно ефективни жилища и санирането. По техен модел са строени такива жилищни комплекси в Австрия и в Германия, Словакия и Хърватска и Черна гора. Модерните комплекси си имат собствено управление. Финансирането на строителството подсигурява холански фонд, с който фирмата от Виена работи съвместно. В новото търговско дружество Община Перник има дял от 52%, компанията и институтът по жилищно строителство във Виена, който е третият партньор, имат по 24% дялово участие. Проектът ще се осъществи в рамките на публично-частното партньорство за 18 месеца. Ако има интерес към жилищата от първата модерна кооперация, ще бъдат построени още такива, които могат да се превърнат в нов жилищен комплекс.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.