Жътвата на ечемика пред приключване

Вторник, 09 Август 2011 12:08

Селско стопанство
Тази седмица се очаква да приключи жътвата на ечемика. С по-бавни темпове върви прибирането на реколтата от ръж, съобщават от Областната дирекция „Земеделие и гори“.

6 175 декара с ечемик бяха засети тази година в областта. От тях 6 075 декара вече са ожънати, което прави 98. 38% от общо обработваемите площи. Земеделските производители от общините: Перник, Брезник, Земен и Ковачевци, вече прибраха на 100% реколтата. Тази седмица се очаква да бъде прибран напълно ечемикът в землището на община Радомир, където е засета най-голяма територия - 4 495 дка. Най-висок среден добив от декар от ечемика са получили стопаните от Радомир - 248 кг. , следвани от Ковачевци - 235 кг и Перник - 170 кг. До момента в складовете на територията на региона са прибрани общо 1371. 7 тона ечемик при среден добив от декар за областта 226 кг. Само два комбайна жънат в момента. С по-бавни темпове върви прибирането на реколтата от ръж. От засетите общо в областта с тази култура 1042 дка, са прибрани 22. 07% от засетите площи. Брезнишките стопани са успели вече да приберат повече от половината от засетите с ръж площи, като получения до сега среден добив от декар е 450 кг. Земеделските производители от Перник са ожънали над 22% от засетите с ръж земи, като средният добив от декар, който са получили, е 417 кг. Очаква се в близките дни и радомирските стопани да започнат да прибират засятата ръж. Затова засега само два комбайна са ангажирани с жътвата на ръжта. Напредва и прибирането на площите засети с маслодайна рапица, които общо за областта са 5 595 дка. Досега са прибрани почти 53% от засетите с тази култура площи. Първи прибраха на 100% реколтата стопаните от община Трън, които бяха засели 3000 дка с рапица. В складовете вече са 375 тона, като 125 кг е среден добив от декар. Все още стопаните от Брезник и Радомир не са започнали прибирането на рапицата. Напълно са прибрани и засетите с тритикале 110 дка в землището на община Земен. Средният добив от декар, който получиха от тази култура земенските стопани, е 200 кг.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.