29% от житото прибрано

Понеделник, 01 Август 2011 13:38

Поле
Около 29 процента от засетите земи с пшеница в областта от общо 118 192 декара вече са прибрани. Засега в Трън още не е започнало прибирането на реколтата, а земененско е регистриран най- ниският добив.

Земеделските производители от брезнишко са прибрали най- много от посевите с пшеница. 18 482 декара или близо 39 процента са обработените площи, в жътвата са се включили около 10 комбайна. Това информираха от Областна дирекция „Земеделие" в Перник. Средният добив от декар за момента е 260 килограма. В Радомир са най – големите насаждения в региона - 65 430 декара, затова и обработването на реколтата върви с по- бавни темпове, досега са успели да приберат урожая от 23 520 дка, което означава, че близо 36% от площите вече са реколтирани. С най- бързи темпове върви засега жътвата в община Ковачевци. От засетите 3 680 декара вече са прибрани 1550 от тях, при среден добив е 215 килограма на декар. Най-малко засега са прибраните площи в община Земен. До момента от засетите с пшеница 120 декара са прибрани едва 47, което означава около 4% от засетите площи. Единствено в Трън все още се очаква да стартира кампанията по прибирането на зърнената култура. Анализът на областната дирекция показва, че е прибрано зърното от 33 477 декара или 28 на сто от общо засетите площи. 49 комбайна и достатъчно помощна техника са участвали в тазгодишната жътва. В земеделците разчитаха и на доброто метеорологично време, което им позволи да обработват земите си спокойно, така че да няма загуби.

/ТВ "Кракра"/

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.