Готови за жътвата

Вторник, 28 Юни 2011 13:59

Жътва
Жътвата в областта ще започне след една седмица. Комбайните ще влязат най-напред в ечемичените масиви на стопаните от община Радомир.

6 175 декара, засети с ечемик в общините от региона, са почти готови за жътва. Фенофазата на развитие на посевите е млечно-восъчна и начало на восъчна зрялост, което означава, че до една седмица ще бъде възможна жътвата. Обследване на агроспециалисти от ОД „Земеделие“ сочи, че 75% от ечемичените ниви са в много добро състояние. Прогнозата за средния добив за ечемика е 240 килограма от декар. Предстои жътва и на 118 192 декара пшеничени масиви, но малко по-късно, тъй като житата са във фаза млечна зрялост. В най-добро състояние са посевите в община Радомир. При нетретираните посеви обаче се наблюдава силно вторично заплевяване с житни плевели. Очаква се това лято производителите да получат по 270 килограма зърно от декар. В областта има 137 зърнокомбайна, 124 от тях са в техническо състояние, позволяващо да бъдат изведени в полето по време на предстоящата жътва. В кампанията ще бъдат използвани 47 сламопреси и 325 превозни средства за извозване на зърното. Жътвата е обезпечена и от към пожарна безопасност. В населените места има сформирани гасачески групи, а кметовете съблюдават никой да не пали огън в полето.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.