Мерки срещу незаконната сеч

Вторник, 28 Юни 2011 13:57

Незаконна сеч
Незаконната сеч на горите е нараснала два пъти след започването на кризата. До 2009 ежегодно са установявани по около 380 нарушения при добив за собствени нужди, а за миналата година са санкционирани 548 души, съобщиха от Регионалното управление по горите.

Автомобили с ръчно приспособени газови бутилки кръстосват горите от региона, алармираха от Регионалното управление по горите. Возилата са технически неизправни и без регистрационни табели и могат да предизвикат пожар в масивите, използват се предимно за превоз на незаконно отсечени дървета. Техните водачи трудно могат да бъдат хванати и санкционирани защото подбират труднодостъпни терени за придвижване. В новия закон по горите се дават допълнително правомощия на кметовете на населени места в борбата срещу бракониерството. Увеличените правомощия на лица извън системата на горите води до повишаване на обществената отговорност, смятат експертите. В тази връзка на кметовете не само са вменени задължения по опазването на териториите, но и са им дадени права да налагат наказания. В малките населени места ще бъдат сформирани гасачески групи, които ще бъдат свиквани при възникването на пожари. Два пъти в годината служителите на горското и противопожарната служба ще извършват проверки в обектите за добив и преработка на дървесина. А веднъж годишно съвместно с КАТ ще се извършва контрол за състоянието на автомобилите, работещи като подвозни коли в дърводобивните обекти. Превозът на дървесина ще се извършва само със специално издаден билет.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.