Проверки в дърводобива и строителството

Понеделник, 27 Юни 2011 13:14

Перник
Проверяват дърводобивните и строителни фирми в региона. Контролът се извършва в рамките на националната кампания на главна дирекция „Инспекция по труда“.

До края на тази седмица инспекторите от пернишкия отдел на инспекцията по труда ще посетят всичките 11 дърводобивни фирми в общините на областта. Проверките са относно изрядността на трудовоправните отношения, правоспособността на наетите на работа с резаческа техника. Ще се проследи дали се спазва законът за безопасни условия на труд. До момента са проверени три фирми, които развиват дърбодобивна дейност на територията на Държавно горско стопанство Радомир и две, които експлоатират горите в брезнико. До края на седмицата ще преминат през мониторинг дърводобивните предприятия от Земен и Трън. Паралелно с тази кампания се извършва контрол и в строителния бранш. На територията на областта в момента няма активно строителство, съобщиха от ИТ, но въпреки това ще се направи проверка на действащите обекти. Инспекторите вече са били вече в две фирми в Перник, дори са съставили акт на един от предприемачите. Санкцията е за установени пропуски по закона за безопасни условия на труд. След първи юли ще бъдат изискани всички трудови договори на извършващите дейност дърводобивни предприятия и тези от строителството. Пламен Коритаров, началник на пернишкия отдел на ИТ, предупреди, че контролът няма да приключи с финала на кампанията. Проверки ще се правят ежемесечно и всички нарушители на трудовото законодателство ще бъдат санкционирани според норамативната уредба.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.