КРАСТАВИЦИТЕ В ПЕРНИК БЕЗОПАСНИ

Понеделник, 30 Май 2011 13:08

краставици
В област Перник няма наличие на партиди краставици с произход Испания или Германия и потребителите спокойно могат да консумират този зеленчук. Това съобщи директорът на Агенцията по храните в Перник д-р Елза Драгомирова след извършените в петък и събота засилени проверки на борси и тържища в областта.

В Пернишка област няма разпространение на заразените с ешерихия коли краставици от Испания, съобщиха от Агенцията по храните. Във връзка със съмненията за заразени с бактерията пресни зеленчуци в България са получени две предупредителни нотификации по Системата за бързо оповестяване за опасни храни и фуражи на Европейския съюз. Те са относно наличие на ешерихия коли в краставици конвенционално и биопроизводство с произход Испания. Предупредителната нотификация е знак за по-ниска степен на опасност, задължаваща страните-членки да предприемат превантивни мерки. Всички областни дирекции на Агенцията по храните са получили писма за извършване на масирани проверки на борси и пазари. При съмнения партидите краставици ще бъдат поставяни под възбрана и изследвани, и едва след получаване на резултатите ще бъдат освобождавани за реализация на пазара. Инспекторите на Агенцията в Перник са проверили пазарите в центъра на града и в квартал Изток, Радомир, Трън и Брезник. Не са открити опасни за здравето краставици, потребителите в областта могат спокойно да консумират този зеленчук, каза д-р Драгомирова. Тя информира, че структурата е в готовност да инспектира и всички оранжерии в областта. Служителите ще проверяват дали оранжерийните краставици се третират с оборска тор, която е източник на зараза с опасната бактерия. /ТВ "Кракра"/

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.