Поскъпват хранителните продукти

Вторник, 03 Май 2011 13:09

Храни
Поскъпват хранителните продукти. През април цените на плодовете и зеленчуците са били по-високи в сравнение с март.

Поскъпване на месечна база с около 5-6% се наблюдава при кравето сирене (до 4,86 лв. за кг. ), а при цените на останалите млечни произведения има ръст в диапазона 0,5 - 1,8%. Месните произведения пък скачат с около 1 до 3%, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. През април 2011 г. , в сравнение със същия месец на миналата година е регистрирано покачване на цената на олиото с 44,5%, на брашното с 53% и на захарта с 56%. В интервала 20-30% е поскъпването на годишна база на лещата, млечните произведения, рибата и пилешкото месо. През април 2011 година, спрямо април 2010 са отчетени незначителни отклонения нагоре в диапазона 0,5 – 8% на цените на фасула, ориза, свинското месо и месните произведения. Спад на стойностите на годишна база е отчетен при яйцата – 20% и кренвиршите – 6%. Цените на повечето плодове и зеленчуци са по-високи през април, в сравнение с март. Най-голям ръст бележат цените на оранжерийните домати – 18%, портокалите – 17% и ябълките – 15%. При цените на лимоните, зелето и морковите е отчетен средномесечен ръст от около 2 - 4 на сто. Спад на цените през април, спрямо март има при оранжерийните краставици с 24% и на чесъна и бананите с 3%. Цената на картофите през април остава на нивото от предходния месец и се продават по средно по 1,00 - 1,02 лв. за килограм. Спрямо април 2010 година обаче експертите отчитат ръст от около 70–80% на цената на картофите и чесъна. Ябълките и зелето са поскъпнали на годишна база с около 40%. Покачване на цените на годишна база в интервала 7-11% има при бананите, портокалите и морковите.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.