Два наръчника учат жените на бизнес по проект "Центрове за женско предприемачес

Сряда, 27 Август 2008 16:28
Два наръчника в помощ на жените в бизнеса ще бъдат отпечатани по проекта „Центрове за женско предприемачество“. Те ще дават полезни съвети на дамите, как да натрупат ноу-хау, и как да го използват според нуждите на своята фирма. Положението на жените-предприемачи в България и Сърбия е почти идентично – характеризира се с малък брой бизнесдами, слаба забележимост на жените в икономиката, ограничена численост на малките и средни предприятия, притежавани от жени, както и слабо представяне на оените в стопанските структури, вземащи решения. Въпреки че граничният регион между България и Сърбия може да се гордее със сериозен потенциал в социалното и културното си сходство, остават да бъдат решени много предизвикателства. Най-сериозните от тях са сегментираната икономика и трайната тенденция към обезлюдяване на двете области. Чрез двете нови издания - Практически наръчник за сътрудничество и Инвестиционен наръчник за бизнеса на жените – партньорите по проекта твърдят, че дамите, заети в частния сектор, ще се научат да защитават интересите на своите фирми в съвременните пазарни условия на Обединена Европа.
В този смисъл трансграничните програми за сътрудничество, които Европейският съюз предоставя, са успешен инструмент за развитие на регионите в социално-икономически план, както и за намаляване на несъответствията. Двата наръчника ще бъдат отпечатани на български, сръбски и английски език. От тях ще могат да се ползват повече от 100 жени, притежаващи или управляващи малък и среден бизнес.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.