Сеитбената техника готова за есенната кампания

Сряда, 27 Август 2008 16:21
13 милиона лева целеви кредит за закупуване на пшенични семена ще раздаде тази есен Държавен фонд „Земеделие“. За всеки декар, засят с хлебната култура, се отпускат по 6 лева за базови и сертифицирани семена.
Миналата есен засетите с хлебна пшеница площи бяха повече от 80 хиляди декара. Сега прогнозите са да бъде запазен този обем, очаква се дори да бъдат обработени още повече ниви.
По информация на Областната земеделска дирекция са приготвени 373 плуга в региона, които ще бъдат използвани в предсеитбената оран. 96 дискови брани също са в наличност за предстоящата кампания. В шестте общини има още 126 сеялки за зърнено-житни култури и 37 тракторни валяци.
Агро-метеорологичните условия в момента позволяват активна дейност на полето. Грижа на стопаните сега е да пласират добива от последната реколта и с получените от продажбите пари да купят гориво и семена за посев.
Опитът показва, че сеитба на есенници в нашите общини се извършва понякога дори и през ноември. Освен жито в региона се отглежда и есенен ечемик.


 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.