Перничани искат стандарт за хляба

Сряда, 06 Април 2011 13:17

хляб
Пернишките хлебопроизводители не слагат в продукцията си консерванти и боя. Това гарантира Антонио Секулов, един от първите в бранша.

Антонио Секулов е сред първите собственици на фурна в Перник и е бил председател на структурата хлебопроизводителите в областта. Той казва, че през 1997 година малките хлебопекарни в Перник и региона са наброявали 137, сега техният брой се е свил до 4-5. Когато започнал бизнеса си, Секулов назначил стари майстори, които месели тестото по рецепти, завещани от дедите им. Според него 20 години по-късно при тях нищо не се е променило, хлябът се прави единствено от брашно, вода, мая и сол. Чувал съм, че се слагат консерванти, боя, набухватели, но не вярвам някой от производителите в региона да го прави. До подобрители прибягват само големите хлебозаводи, е мненито на Антонио Секулов. Попитахме и перничани дали одобряват вкуса на насъщния сега и искат ли да има стандарт за хляба. Все още не се знае какво трябва да направят хлебарите, за да имат правото да излязат на пазара с продукция по новия стандарт. Дали щесе изисква защита на качеството, ще се купува ли марка, или пък ще е необходима просто регистрация, това ще се реши допълнително. За потребителя е важно да усеща вкуса на идстинския хляб с всичките си сетива.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.