Жени-предприемачи анкетирани по проект

Петък, 22 Август 2008 18:08
Как се прави бизнес в новите условия, в които попадна България след влизането си в Европейския съюз, ще се учат жени-предприемачи от Перник. Обучението ще бъде проведено през месец септември и ще продължи пет дни. Организатор на форума е Пернишката търговско-промишлена палата. Квалификацията е заложена в дейностите по проекта „Центрове за женско предприемачество – трансгранична мрежа на бъдещето“, който се финансира от Грантовата схема за устойчиво икономическо развитие в рамките на Програмата за добросъседство България-Сърбия 2 005-та. Програмата цели да съдейства за икономическа, социална и институционална интеграция на пограничните райони Перник, Берковица и Ниш, като проучи основно съществуващия потенциал на пограничния регион. Една от най-важните цели на проекта е създаването на база-данни за това, колко са фирмите, управлявани от жени, и какъв бизнес развиват те. За целта е направено специализирано изследване, в което са анкетирани 124 жени-предприемачи, 80 от Сърбия – Ниш, Лесковац, Зайечар - и 44 от България - Перник и Берковица. От данните става ясна, че почти 40% от бизнесдамите в двете страни са се насочили към бизнес, за който не е бил необходим голям наличен капитал. Анкетата е установила още, че жените-предприемачи очакват от държавните институции, от областните и общински администрации и от банките да подобрят данъчната политика, както и да осигурят по-добри финансово-кредитни условия и по-добър бизнес-климат за развитие на малките и средните предприятия. Търговско-промишлените палати в двете държави да изградят мрежа и съюзи на предприемачите, се надяват още собстеничките на фирми. Те искат осъществяване на конкретни видове сътрудничество: внос на суровини, износ на готова продукция, съвместно присъствие на пазара и обмен на знания, умения и информация във връзка с осъществявания предмет на дейност. Според бизнесдамите, най-голямото предимство за фирмите им е високото качество и конкурентната цена на стоките и услугите, които те предлагат.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.