Искат криминализация на кражбата на топлинна енергия

Четвъртък, 31 Март 2011 14:16

ТЕЦ
От топлофикационните дружества предлагат кражбата на топлинна енергия да се криминализира. Въпреки съдебните акции на топлофикациите в страната, събираемостта на задлъжненията на абонатите остава висока.

В населението се наслоява мнение, че неплащането на сметки в срок от три години ги нулира. Това е едно от основанията, които оабонатите на топлофикационните дружества използват за да не си покриват дължимото, но така само попадат в съдебни процедури, от които илизат не само със сметки за плащане, но и съдебни такси. Според Михаил Ризов трябва да има равнопоставеност на абонатите, а местното дружество подкрепя националната инициатива за криминализация на крадците на топло. „Информацията от нашите клиенти и наблюденията ни показват, че кражбата е основната причина за нереално високите сметки в блоковете, където има много неползващи парно. Този проблем не може лесно да бъде решен, но това е един от вариантите, които могат да бъдат прилагани”, казват от дружеството. Предложенията за промяна в сега действащия Закон за енергетиката са изработени и съгласувани с останалите дружества, така че това е позиция на топлофикационния бранш. Необходимо е да се предвиди и крайна мярка - спиране на топлоподаването в сгради с повече от 2/3 неплатени сметки, която да дисциплинира неплащащите абонати е мнението на Асоциацията на топлофикационните дружества в България. Ако хората в тази сграда не желаят услугата и по тази причина не плащат, те имат право да вземат решение на общото събрание на блока и да се откажат от нея. Но практиката показа, че щом една услуга може да се ползва и да не се плаща, никой не иска да се откаже от нея.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.