ВЛИЯЕ ЛИ ДЪРЖАВАТА НА ЦЕНАТА НА ГОРИВАТА

Понеделник, 21 Март 2011 23:06

Горива
Случващото се в Либия в последните дни предизвика ценови шок при горивата. Стигна се до там, е цените на бензина и дизела стигнаха нивата си от преди няколко години, когато барел петрол струваше на международните пазари около 150 долара. Сега цената на петрола е малко над 100 долара за барел.

 

Към днешна дата литър Бензин А95 струва 2,46 лв., а дизелът е 2,55 лева. Подобни котировки изправят пред угрозата за реален фалит на много превозвачи., а тези които останат на пазара ще бъдат принудени да вдигнат цените за превоз на товари и на билетите за пътнически превози. Затруднения ще изпитат и земеделските производители, които също са зависими от цената на дизела. Освен това не бива да пропускаме обстоятелството, че цената на горивата влияя значително и върху цените на голяма група от стоки. С оглед това този финансов шок ще бъде изпитан от всички нас без изключение.

Именно в тази връзка изявленията на министъра на икономиката, както и този на транспорта, че държавата не може да влияя на цените на горивата ми изглеждат по скоро като бягане от отговорност и измиване на ръцете.

За да бъда по конкретен ще обясня по надолу как се формира цената на горивата.

Бензин А95 е с цена на дребно 2,48 лв. От тях базовата цена на производителя е 1,23. Към нея добавяме 0,71 лв. и се получава сумата от 1,94 лв.С ДДС тази цена става 2,32 лв., която е тази на която бензиностанциите купуват бензина. Разликата от 2,32 до 2,46 е това което остава за търговеца на дребно, като тук е включено и начисленото от него ДДС.

При дизела е аналогично, но тук базовата цена е 1,39 лв., акциза е 0,61 лв. за литър, а с ДДС крайната цена на Лукойл е 2,40 лева. По бензиностанциите дизела е 2,55 лева, като надценката е само 0,15 лв. с включеното ДДС.

От горните сметки става пределно ясно, че в бюджета на държавата от всеки един литър гориво влиза под формата на ДДС и акциз близо 1,10 лв., което е приблизително 45% от цената на дребно на един литър бензин или дизел.

Именно за това нелогично ми се струва изказването, че държавата не може да влияя върху цената на горивата на дребно. От една страна какъв е проблема поне да се намалят поне временно акциза и ДДС за горивата. И ако намаляването на акциза е обвързано с разрешение от ЕС, то поне ДДС за горивата може да се намали.

От друга страна неправилното се формира цената на горивата, което се изразява в това, че ДДС се налага върху сумата от цената на Лукойл и акциза. Така се получава, че се налага ДДС върху акциза, нещо, което е недопустимо. Акцизът е данък, който не създава добавена стойност и следователно не би трябвало да се облага с ДДС. Но по този въпрос трябва да се изкаже и министър Дянков, който засега не е дал своето мнение.

 

Михаил Димитров

www.glasatnasliven.com

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар



ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.