Отпуска и безработица по график

Четвъртък, 10 Март 2011 11:52

Отпуска
Държавата определи регламента за изчистване на натрупаните отпуски. Докато обаче едни мислят за бъдещите си почивки, други продължават да са в графата безработни.

Графиците за ползването на платения отпуск ще бъдат достатъчно гъвкави. Те ще може да се променят всяка година "при възникване на конкретни причини от служебен характер или икономически, технологически, финансови, пазарни и други обективни причини". Това е записано в променената наредба за отпуските, която правителството прие. Графиците за ползването на годишните ваканции стават задължителни за всеки работодател. Държавните институции ще имат същото задължение. В наредбата е записано, че платеният годишен отпуск се разрешава само след писмено искане до работодателя и се ползва от разписания график. Планът трябва да дава възможност всички служители да излязат в почивка през годината, за която тя им се полага. От ръководствата на фирмите са длъжни да попитат всички работници кога желаят да почиват. Утвърденият графикът за отпуските трябва да се поставя на видно място в офиса или предприятието. Докато обаче едни мислят за отпуските си, други разсъждават над въпроса как да си намерят работа. Нивото на безработицата у нас ще стигне средно 15-17% през тази година, е прогнозата на Международният валутен фонд. Според шестмесечната световна прогноза този процент ще се задържи до средата на идната година. Докладът отбелязва още, че безработицата расте, въпреки че се увеличават и работните места, предвид продължаващото увеличаване на населението в активна възраст. МВФ основава прогнозите си на проучване на тенденциите за заетостта при фазите, последвали предишните световни рецесии. В повечето развити икономики досега безработицата сама се е стабилизирала след силното покачване през 2009 година, тъй като спадът на безработицата обикновено закъснява спрямо възвръщането на растежа.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.