Без екотакси за перални и автомобилни гуми

Сряда, 09 Март 2011 11:34

Автомобилни Гуми
Пералните и хладилниците няма да поскъпват. Министерството на околната среда и водите се отказа да въвежда минимални екотакси за рециклиране на отпадъците от електроуредите.

Ако се въведат минимални екотакси, пералните ще поскъпнат с около 10%. След среща между представители на министерството, организации за оползотворяване на отпадъците и търговци идеята за допълнителния налог е отпаднала. Предложението беше вносителите да плащат за колите, електрическите и електронни уреди такси на сдружения за рециклиране на отпадъци, които са най-малко 50% от събираните суми от предприятието за управление на дейностите по околна среда към МОСВ. Според търговците на техника, автомобили и опаковани продукти това би ги оскъпило допълнително. Защото вместо 5 лв. за една пералня, продуктовата такса щеше да скочи на около 30 лв. МОСВ се съобрази и със становището на Министерството на икономиката, браншови организации и фирми, че ако се сложат минимални екотакси, ще се ограничи конкуренцията между сдружения, за да рециклират отпадъците. Затова ще отпадне и въвежданата от началото на годината минимална екотакса за автомобилните гуми. Някои сдружения за оползотворяване на боклук смъкват таксите си до 3-5% от тези на предприятието за управление на дейностите по околна среда. В новия закон за отпадъците, който до 10 дни ще бъде публикуван за обсъждане, ще бъде заложен по-стриктен контрол върху сумите, които се плащат за продуктови такси. Махат и минималните суми, които се събират за рециклиране на автомобилни гуми.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.