Проверяват насъщния хляб

Сряда, 23 Февруари 2011 13:10

Баница
Ветринарномедицинската служба и Здравната инспекция направиха проверки в хлебопекарни в Перник, Земен и Студена. Нарушенията при производството на хляб не са били установени. Откритите подобрители са разрешени от правилниците.

 

Във връзка с разпоредената от директора на Агенцията по безопасност на храните проверка на мелници, складове за зърно и хлебопекарни, представители на РВМС и Регионалната здравна инспекция са инспектирали тази седмица 7 обекта за производство на хляб в Перник, Студена и Земен. Доктор Татяна Вангелова, директор на РВМС, информира, че не са установени нарушения на законодателството. В повечето от проверените 7 хлебопекарни сградният фонд и оборудването отговарят на нормативните изисквания, има и пълно съответствие между заложената рецептура в технологичната документация и съдържанието на етикета. В по-голямата част от произведения хляб не са открити подобрители. В продукцията на 3 от обектите е установено наличие на подобрител от вида на ръжените закваски, който е напълно безвреден и влагането му в храни е разрешено, съгласно Наредба № 8 на Министерство на здравеопазването. Двама от хлебопроизводителите не са представили веднага необходимите доказателства за въвеждане на система за самоконтрол, но в указан от инспекторите срок са отстранили тази нередност. На едно от предприятията е издадено предписание, тъй като се нуждае от основен ремонт. На етикета на хляба, произведен в една от проверените хлебопекарни, не е обозначено наличието на подобрителя. Два дни след инспекцията фирмата е изготвила и предоставила на контролните органи нов етикет с коректно съдържание. Проверките продължават, за да се обхванат всички обекти на територията на областта.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.