Въвеждат електронно данните от преброяването на стопанствата

Понеделник, 21 Февруари 2011 14:42

Селско Стопанство
До 28 февруари областните агростатистици трябва да въведат електронно данните от анкетите, направени по време на тримесечното национално преброяване на земеделските стопанства. В момента се прави анализ на събраната информация.

Маргарита Георгиева, агростатистик в областната дирекция „Земеделие“ в Перник съобщи, че по време на кампанията за преброяването анкетьорите в региона са отразили 3 хиляди 974 действащи земеделски стопанства, макар че в предварителния списък са фигурирали 10 хиляди 848. Това, че данните сочат около три пъти-по-малко действащи стопанства спрямо предишното преброяване не бива да ни тревожи, уверява Георгиева. Важното е, че обработваемата земя е събрана близо на 92 процента – общо 284 хиляди и 62 декара. Това означава, че има окрупняване на малки ферми. Млечните крави са са 3 хиляди 556, а овцете общо - 16 600. Анкетьорите са отчели и 184 нови стопанства. Общо действащите са 4 131, под прага - 1224. Закритите са 4954. Агростатистиците са направили проверка на съответствие на постъпилите данни от преброяването за действащите ферми и площите на използваната земеделска земя. При около 500 се е оказало, че има разлика в отразените в анкетите ИЗП и действителните такива. Направени са проверки на закрити или намерени от преброителите стопанства, чиито собственици са кандидатствали за подпомагане. При проверката на фермите, работещи на територията на повече от една област, са координирани данните за събраните площи с другите региони в страната.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.