Без такса „водомер“ в Перник засега

Четвъртък, 03 Февруари 2011 14:13
Засега в Перник няма да въвеждат такса водомер. Това съобщи управителят на местното „ВиК“-дружество инж. Искра Златанова.
Водоснабдителното дружество в Перник не е поискало от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране въвеждането на такса водомер, съобщи управителят инж. Искра Златанова. Засега фирмата успява да покрие разходите за доставка на вода до абонатите от отдалечените населени места, като налага икономии в ежедневната си дейност. Към момента не се предвижда и поскъпване на питейната течност за гражданите. Увеличаване на цената може да има през юли, ако тогава нарасне стойността на тока. Стойността на електроенергията е важна при ценообразуването на водата, тъй като подаването в региона е от смесен тип – гравитачно и чрез помпи.
Към края на декември 2010 година несъбраните вземания от потребители възлизат на 5 084 000 лева, а съдебните вземания са на стойност 5 994 000 лева. Общата сума, която дължат битовите и стопанските потребители е в размер на 10 678 000 лева. Единственият начин да се подобри финансовото състояние на предприятието е да се увеличи събираемостта на инкасираната вода. Затова от фирмата са категорични, че ще положат максимални усилия за събиране на вземанията, като в конкретни случаи може да се подпишат планове за разсрочено плащане. В противен случай ще се премине към съдебна процедура, каза още инж. Златанова.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.