ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ЩЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ

Четвъртък, 27 Януари 2011 13:48
От 2010 регистрираните земеделски производители ще плащат данък върху доходите и субсидиите, получени през предходната година. Досега доходите се декларираха, но бяха необлагаеми. Регистрираните земеделски производители вече ще заплащат данък върху доходите и субсидиите. Преди да определят дължимите данъци обаче, тези от тях, които са регистрирани като физически лица, ще могат да приспаднат 60% нормативно признати разходи, съобщиха от офиса на НАП в Перник. Що се отнася до облекченията на регистрираните като еднолични търговци земеделски и тютюнопроизводители, все още се чака решението на Европейската комисия за съвместимост с правилата в областта на държавните помощи. Ако до 31 март 2010 г. Комисията постанови положително решение, на тези селскостопански производители ще се преотстъпва до 60% от данъка върху годишната данъчна основа. То ще става при спазване на условията на Закона за корпоративното подоходно облагане.
Досега доходите на земеделските и тютюнопроизводителите се декларираха, но бяха необлагаеми. Доходът и субсидията се смятат за придобити на датата на плащането, ако е в брой, или заверяване на сметката на получателя на дохода или получаване на чека – при безналично плащане. Срокът за подаване на годишната данъчна декларация за 2010 г. е 2 май 2011 г. Дължимият налог трябва да се внесе в същия срок.
Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители е 240 лв.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.