Двойно са намалели земеделските стопанства

Понеделник, 10 Януари 2011 13:49
Двойно са намалели земеделските стопанства в региона. Това сочат данните от последното преброяване. Пълно преброяване на земеделските стопанства в страните членки на ЕС се извършва веднъж на 10 години. Такова у нас е правено през последното тримесечие на 2010 година. На база данни от анкети, събрани преди няколко години обаче
става ясно, че земляците ни са се отказали масово да практикуват земеделие. При предходното преброяване стопанствата в региона са били 11 хиляди, след приключването на анкетирането през декември техният брой вече е само 4 хиляди. Новите стопанства са едва 130, което спрямо броя на закритите е много малък процент.
Агроекспертът в областната земеделска дирекция Маргарита Георгиева съобщи, че площите на земята, поддържана в добро агросъстояние, са същите. Това означава, че имаме окрупняване на стопанства. Най-вероятно това се дължи на възможността собствениците на земя и арендаторите да получават директни плащания за това, че поддържат нивите, ливадите и пасищата в добър вид. Тепърва обаче ще се разбере колко от тази земя се обработва с цел получаване на селскостопанска продукция. Директните плащания за 2010 година започнаха през декември. Някои от собствениците на овце, биволици и млечни крави вече получиха пари на два транша, други пък са притеснени, че в посочените от тях банкови сметки няма преводи. От пернишката дирекция на ДФЗ са готови да проверяват всеки конкретен случай в централното управление на фонда. Изплащането на парите за земята се очаква да започне през март. Тази година има нови схеми на плащания и размерът на сумите също е различен спрямо 2010-та.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.